2009...året som gått...

 

Ett nytt decennium på på intåg. Måste innebära massor av nya äventyr. Men just nu är det dags att ta farväl av 2009. Ett år som som vanligt rusat på. Och visst har det hänt massor, även om det ändå har varit ett år i ett lugnare tempo... i varje fall jämförelsevis med hur det brukar vara. I varje fall om jag tänker på hundlivet... yrkeslivet är en annan sak, där det varit både tufft och roligt, och utmanande. Så lär det fortsätta under nästa år med, men lyckligt lottad är jag som verkligen trivs med mitt jobb som förskollärare. Barnen är lika underbara och lika jobbiga som hundarna kan vara :-)

Flera highlights har det varit under året. Säger bara Moskva... att få åka till ett land som jag länge velat besöka. Men det var ju inte det viktigaste utan att på Eurasia Show få möjlighet att träffa Doglas och Oksana. En minne för livet, känslovirvlande stormar, och en sådan härlig lättnad att i verkligheten se att han verkade trivas lika bra som han ser ut på bilderna som jag får från Oksana. Och att få träffa Oksana, även om vi inte har något gemensamt språk att prata på, så fungerade kroppspråket och den gemensamma kärleken till Doglas talar sitt eget språk :-)


Oksana, Doglas och jag njuter av utnämningen till årets veteran
(jajaja... jag vet 2010 blir jag "årets veteran...":-)

Så härligt bemötta vi blev Tina Uneholt och jag av de ryska bekanta och vänner som guidade oss och såg till att vi fick se en hel del, blev försedda med rysk historia, och god mat, och ja... även smaka på den ryska vodkan.


Kreml

I början av sommaren så gick den så kallade Match showen av stapeln. Ett helt inofficiellt arrangemang inom Terrierklubben region öst. Om laget skulle råka vinna så är äran att få ordna det hela till året därpå, och även att bjuda på tårtor ( läs pluralis.. för så har det varit :-) Wheaten laget hade tur och vann inte :-D ( vi hade tagit segern med glädje om det hade fallit sig så :-) Vi kom på en delad andra plats.Kennel Ambush fick äran att bidra till åttamannalaget med två hundar Ike och Mira.


laget

Ett av de roligaste äventyr jag upplevde under 2009 var inte alls utställningsrelaterat. Och det känns ju bra att få skriva det. För även om det kan vara svårt att tro när det gäller mig som brinner så för utställningslivet, så finns det faktiskt annat som lockar också. Jag hittade en kurs som utannonserades på SWTK region Syds hemsida. Söder om Malmö, en eftermiddag... jo jag vet och fler med mig att jag är lite tokig. Eller om jag vänder på det, vill jag något riktigt mycket så försöker jag genomföra det och ser bara möjligheterna inte några hinder. Och till saken är ju att jag är skåning i botten och har min släkt runt om i den skånska myllan, så för mig känns det inte långt bort. Så jag anmälde mig, bokade tågbiljett, tog Ike, en bur och en väska med mig och våldgästade min kära syster som så lämpligt råkar bo i Malmö :-)


Ike och jag

Vad kursen handlade om, Vardagskoll heter det, och det är just det som det handlar om, och oj vad jag lärde mig mycket. Bara på några timmar så kände jag att jag hade mycket mera koll på mig som förare och därmed även så där liksom automatiskt på min hund :-)

Jag bara önskar att klubben i Stockholm ska anta utmaningen och bjuda upp Micke att hålla en helgkurs här uppe. För jag är övertygad om att det inte bara är jag som önskar att jag hade verktygen och trixen att få just min wheaten att inte gå två meter före i kopplet, oavsett om vi är ensamma på promenad eller tillsammans med andra.
Mer om vad det handlar om finns på - Vardagskoll.se

Utställningsmässigt så har resorna varit färre gentemot 2008. Men det säger ju inte så mycket egentligen , eftersom 2008 var ett evigt farande och resande, tror aldrig att jag packade upp ordentligt :-) Ike ( Ambush Like It Or Not) har dock även under 2009 gjort bra ifrån sig i ringen... bara jag inte har visat honom själv... Ike har ju bestämt sig för att inte röra sig som hans ska när jag håller i kopplet... och eftersom hans rörelser är helt underbara, så finns det ju ingen anledning att jag visar honom. Björn har gjort fina insatser med honom med Bästa Hane placeringar som resultat. Sandra Träff har visat Ike till BIM. Men snabbt därefter så blev Sandras egen hane, Lexus, champion, och då vill ju självklart Sandra visa honom själv, så då fungerade ju inte den lösningen längre. Andra handlers fick rycka in. Linnea Hultman Håkansson , Kennel Lakkas, tog sig an Ike i Svenstavik... ett tjusigt par... Ike blev BIR :-) i BIG-finalen visade Åsa Lundell, Kennel Goforit, Ike till en reservplacering... gissa om jag först var enormt nervös och sedan enormt nöjd. Och visst är det ett härligt samarbete, trots att vi alla egentligen är konkurrenter ändå kan hjälpas åt när handlerhjälp behövs. Och det känns verkligen roligt för mig, att få hjälp när stunden kräver det, eftersom jag så ofta själv har visat en hel del hundar åt andra.


Åsa och Ike som BIG-reserv


Hemresan från Svenstavik … finns att läsa en utförlig berättelse från reportaget under nyhetssidan... men det möte med den älgen glömmer jag aldrig. Blev bara så medveten om hur skört livet är, för den resan var en hårsmån från att ha slutat helt annorlunda. Jodå jag är gammal nog att inse att livet bara är till låns, men den olyckan förtydligade det än mer...och även hur viktiga både familj och vänner är. Även bil... för min gråa Chrysler skulle bli för kostsam att lämna in och få i körbart skick igen. Hade bara en vilja... helt oförhandlingsbar... det skulle vara en Chrysler igen... Chrysler är älgtestad... den funkar ( i varje fall den gången...) Med båge fram... inga alternativ fanns. Björns alla andra förslag nekade jag till. Och nu har jag en Chrysler igen, med båge och jättefint vinröd :-)


Lena och Åsa och Chryslern och en okänd hjälpande hand


Nya bilen, numera är den kompletterad med båge och extraljus

Åsa har fortsatt att ”adoptera” Ike i utställningsringen. Vi tillsammans med Lena Carlsson, Kennel Keciha's, gjorde en en gemensam resa till Norge, Lilleström. Ike blev andra bästa hane, slagen av världsvinnaren 2009 Jack (Honeylee's Lord Of My Heart) Tyvärr fick han inte certet, men väl sitt tredje cacib... så målet nästa år är ett till utanför Sverige... hoppas... :-)


Åsa och Ike i Lilleström

Andra hundar som jag haft med i ringen är Chippen och Mira ( Ambush Beyond Paradise och Miracle So Magic) Chippen har lyckats med en bästa hane placering på SKK:s utställning i Högbo, fjärde bästa hane placerade han sig. På en inofficiell utställning i Hågelby söder om Stockhom lyckades även att få en BIS-placering.


Chippen "Ambush Beyond Paradise"

Mira som från början varit mycket tveksam till utställningar har blomstrat i kubik... numera springer hon gärna före i utställningskopplet med svansen på topp. Ett CK har hon fått under året... flera HP, med då till en början i kritikerna att hon var tveksam i sin framtonig... Och just när det gäller en hund som från början inte tycker att det är roligt som sen bara växer i ringen... då spelar inte placeringar någon roll... för kommer bara humöret så har hon chans... och det visade sig på Stora Stockholm... jo,, hon fick en tvåa... för sin päls... (den är på tillväxt... eller mognad... eller vad jag ska kalla det för :-) men domaren kom fram och sa att det var en tik med många fina kvalitéter, men pälsen kunde han inte föredra... Vid ett annat tillfälle så fick faktiskt Mira kommentaren från en domare... att hon visade ett fint terriertemperament... Det gör mycket hur humöret och attityden är för att komma till sin rätt. Jag hoppas att Mira håller i sitt goda humör, för då är hon en jätterolig hund att visa i ringen.


Mira " Ambush Miracle So Magic"

Thea ( Ambush I Knew I Loved You) har visats sparsamt. Dels för att hon varit sen i pälsutvecklingen, dels för att hon bott i foderfamilj... det är mycket lättare att ta med de hundar som bor hemma, så är det bara... Thea har även haft en kull med valpar i år, mer om det senare... Men Thea har flyttat tillbaks hem till oss. Så blir det ibland att livet ändrar sig och att man inte kan, fast man vill, ta hand om sin hund., Och vips så var Thea hemma hos igen.. oj, vilken väluppfostrad hund vi fick hem till oss. Tack Jessica som tagit så väl hand om Thea under två år. Och egentligen så delar vi lite på Thea, Thea får åka på ”semester” ibland tillbaks till sin gamla familj, när det fungerar för dem att ha henne. Och Thea är lika glad när de hämtar henne som när hon kommer tillbaks igen, så det fungerar toppen. När jag väl är i ringen med Thea så kan jag förstå att jag inte visar henne så ofta... för svetten lackar... Thea är som hon är, en tjej som alltid vill så mycket.. men å andra sidan... vilken attityd hon har och svansen på topp... livet leker. Även Thea har under året tillskansat sig CK, och att i en sån så stor klass öppen tikar som på Stora Stockholm sno åt sig en tredje placering i öppna klassen,det är något som jag är mycket glad för. Jättefin kritik fick hon, men med kommentaren att hon var lite tunn... något som jag håller med om... och veckorna innan utställningen räckte inte till för att få upp henne i hull... men det kommer :-)


Thea "Ambush I Knew I Loved You"

En annan Ambush hund som visat framfötterna i ringen är Wallace ( Ambush Braveheart) Han har tagit två cert under året. Så får vi se om det tredje kommer under 2010... hoppas... :-)


Wallace "Ambush Braveheart"

En uppfödargrupp har visats i ringen, i Tvååker. Jag var själv inte på plats, utan Björn hade åkt ner med tre av våra hundar, och på plats fanns då även Wallace. Gruppen fick ett HP, mycket roligt eftersom gruppen bestod av två tjockpälsade och två tunnpälsade. I kritiken stod det att det var ”simular dogs” och ja... kanske det... eller kanske inte. Beröm för rörelserna fick de också, och där är jag kanske mer benägen att hålla med :-) Men det kanske blir fler tillfällen för Ambush att visa upp någon uppfödargrupp under 2010 med hjälp av de unga förmågorna som föddes under 2009. Vi får se... jag lever på hoppet :-)


Uppfödaregrupp Ike, Chippen, Mira och Wallace

Kaiser (Wheaten My Love Learning ABC) sparsamt utställd under året. Tanken var att han skulle ha visats utanför Sverige för att ha en chans att få det sista cacibet han behöver inför titeln internationell champion. Men det är ju inte alltid planer stämmer med verkligheten. Den roligaste placeringen Kaiser förskansade sig var på i Älvsjö på Stora Stockholm där han blev BIM. Vi får ta nya tag under nästa år.

Under Stora Stockholm händer det en del annat inte bara saker i rasringen.  Dag ett så var det dags för det årliga julbordet.


Mums!!!

Dag två så var Thea och jag representanter för rasen i klubbens rasmonter. En sväng in i stora finalringen hann vi med, i rasparaden. Och återigen Thea, du är ljuvlig, bara så alert :-)


Thea och jag i rasmontern

Även Kaiser fick sig en sväng inne i stora finalringen i en "riktig" show. Marc Linnér som gjort en skiva just för Hund 2009 hade ett nummer och där till hjälp unga handlers och hundar, och det var där Kaiser kom med i sammanhanget.

 

Så till årets valpkullar... Thea fick tillsammans med Nimbuz ( Extra's X-ray) 9 stycken valpar... födda på löpande band... de fem första inom loppet av en timme. Namnade efter sångaren Van Morrison's låtar. En kombination som jag hitintills är mycket nöjd med. Har träffat alla utom en efter de kommit ur ”bebisstadiet” tjockpälsat och tunnpälsat om vartannat, men de jag har sett tycker jag ser riktigt lovande ut.

 Två stycken har jag behållit ur kullen Chess ( Ambush Browned Eyed Girl) och Laszlo ( Ambush This Love Of Mine) Chess bor kvar hemma hos oss, Laszlo flyttade vid 6 månaders ålder till en fodervärdsfamilj i Vällingby.


Laszlo " Ambush This Love Of Mine"

Chess "Browned Eyed Girl"

Kull nr 2 är Sally mamma till ( Ambush Insatiable) Fadern är Leciha´s Paladin Father To A Hero. Fem stycken valpar blev det, som nyligen flyttade just till julhelgen. De fick namnen efter en annan sångare, även han en ”gammal gubbe”, nämligen Leonard Cohen. Ska bli spännande att se hur de små liven utvecklas. Även där finns en foderhund, Chilli (Ambush Dance Me To The End Of Love) som bor med sin familj söder om Stockholm.


Chilli "Ambush Dance Me To The End Of Love"

Återkommande lyckostunder är när jag fått rapport om Doglas framgångar i Ryssland och så även hans avkommor som placerat sig fint. Så hur bra kan inte året sluta med rapporten om att Doglas nyligen blivit pappa för tredje gången hos kennel Modny Style.


Doglas "Windisle Gravello"

Själva resumén blir i korthet:
(officiella resultat, inofficiella utställningar är inte medräknade)

Doglas resultat hänvisar jag till Kennel Modny Style för det är Oksana som ska stoltsera med det... även om jag är oerhört stolt själv :-)

Så det går ju inte att påstå att tiden stått stilla även om 2009 har varit ett relativt lugnare år än de föregående.

Så nu är det bara att ladda om för 2010. Jag börjar med en sväng till Åbo.... sen blir det väl kanske framför allt lite inofficiella utställningar för de unga ur de senast två kullarna. Jag kommer nog inte att resa så mycket i övrigt, utan lägger tyngdpunkt på 3-dagars i Jönköping och Världsutställningen i Danmark. Efter de utställningarna är nog konkursen total :-)

Närmsta parning som jag hoppas på är Lili ( Ambush Remember Me). Sen får jag se vad höftledsröntgen säger om de andra tikar som ”står på tur”... Kanske att det även blir Theas tur igen... vi får se, planer är ju bara planer och drömmar. Verkligheten talar ju sitt eget språk.

Det enda jag är säker på när det gäller 2010 är att det blir ett nytt äventyr... och jag hoppas att det äventyret är ett positivt sådant. Med många skratt tillsammans med vänner, kolleger, valpköpare och hundar, glädjeämnen i ringen och utanför.


En  nykläckt Zholi-Doglas valp med prefixet Modny Style vinkar hejdå till år 2009

 

Bilderna är tagna av Björn och Lotta Westrup, Oksana Kompaniets, Sandra träff och Agneta Lindström