Om Oss

Namnet Ambush betyder bakhåll. Det kommer från att när våra hundar leker ligger de gärna på lur bakom en buske, spanar in rätt läge för att sen kasta sig fram i en springtävling där snabbast vinner.

Jag som driver kenneln heter Lotta Westrup. Jag är den som är eldsjälen från början. Men resten av familjen har efter hand hakat på. Björn min man och kennelpojke (Finansiär, om han får säga det själv) är oumbärlig på alla sätt. Våra barn, Adam och Axel drar även de sina strån till stacken, framför allt i valplådan.
Ja kennel Ambush är verkligen en kennel mitt i familjelivet. Våra hundar lever med oss, vi lever tillsammans med dem. Vi bor i Jakobsberg (Järfälla) två mil nordväst om Stockholm. Att jag fastnat för wheaten kommer sig av att jag 1998 lärde känna en wheaten, Ebba, och blev helt betagen i den hundens livsglädje och dess härliga livlighet. En sådan hund skulle jag bara ha.

Hund har funnits med från början av mitt liv, Tax, Vorsteh och Cockerspaniel. En period var det katter som fick gälla, när livet och arbetssituation inte gav utrymme för ett hundliv. Ja, till och med fiskar i akvariet fick duga under en period. Men två år senare efter min första wheatenbekanskap på nära håll hade jag rumsterat om på många plan så som flyttat, bytt jobb, och därmed ordnat så att det skulle fungera med en hund i familjen. Efter det att Doglas (Windisle Gravello) hade tagit plats i våra liv, så rullade det på, lite utställningar, mycket viltspår och en del andra kurser. Ännu mer utställningar, intresset för rasen ökade successivt, nyfikenheten tog över, jag ville lära mer. Dags för nästa hund ett par år senare, Julia (Windisle Julia).
Mitt slumrande avelsintresse vaknade. Min ungdomsdröm bestämde sig för att bli verklighet. Ansökan om kennelnamn skickades in 2003. Uppfödarkurserna via Svenska Kennelklubben och Wheatenklubben betades av i snabb följd. Det dröjde dock till våren 2006 innan första kullen kom. Det blev inte Julia som var först ut, det blev min tredje wheaten, Kefraya (Windisle Kefraya), två flickor blev det, en alldeles lagom storlek som första kull. 

Så mina tre första wheaten har kennelprefixet Windisle. Tack Stig Juréen för dessa tre härliga hundar, som finns med som en bas i min kennelverksamhet.

Det som driver mig är en nyfikenhet och en vilja att veta mer. Det går hand i hand. Jag lär mig hela tiden något nytt, av den erfarenhet jag får genom mina hundar, jag lär mig av andras erfarenheter i samtal med andra uppfödare. Det är bara en sak som jag är säker på inom ”hunderiet”, det är att jag aldrig kommer att bli fullärd, det finns alltid något nytt bakom nästa hörn.

Målet med aveln är sunda rastypiska hundar som fungerar i vardagslivet. Det känns relevant för mig att etablera en god kontakt med valpköpare såväl före som efter valpköpet. Alla frågor är välkomna att ställas och jag tycker om att få återkoppling på hur mina småttingar utvecklas när de växer och gror upp till vuxna wheatens.

Det är viktigt när valet faller på en wheaten är att komma ihåg att det är dels en terrier och dels en pälshund. Bägge delarna kräver tid och engagemang. Därför ingår det i valppriset, om det fungerar geografiskt, klippning det första året. För mig är mina wheaten mina bästa vänner, härligt lojala kamrater som ofta är sugna på ett äventyr. Kan jag inte erbjuda dem ett kontrollerat äventyr, så hittar de på egna okontrollerade sådana. Jag behöver nog inte poängtera att jag föredrar de äventyr som jag har planerat :-)

Självklart följer vi Svenska Kennelklubbens regler vid försäljning av valpar. Registrerade, idmärkta, vaccinerade, avmaskade, och besiktigade är de när de ska flytta ut i vida världen.

Är du nyfiken på rasen, intresserad av att köpa en wheaten ifrån kennel Ambush är du välkommen att besöka oss. Slå gärna en signal, eller skicka ett mail se under kontakt.

En bra bok som Hilde Nybom (Kennel Lakkas) har skrivit som heter Irish Softcoated Wheaten Terrier är trevlig och intressant läsning som mycket väl beskriver denna härliga ras och dess för- och nackdelar. Den finns även att få tag i på biblioteket.